Wyświetl Pojedyńczy Post
  #23  
Stary 02-04-2015, 14:20
wadek33 wadek33 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 8
Domyślnie

SŁODKO-KWAŚNE ŁAZANKI Z PIECZARKAMI
(Przepis pochodzi z gazety "Przepisy czytelników")
Składniki:

200 g kapusty kiszonej
1/2 główki białej kapusty
200 g pieczarek
150 g boczku wędzonego
300 g makaronu łazanki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz

Kapustę kiszoną płuczemy. Wodę odlewamy i dolewamy świeżą (musi zakrywać kapustę). Gotujemy ją bez przykrycia pół godziny. Odcedzamy.
Białą kapustę szatkujemy. Gotujemy ją w osobnym garnku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odcedzamy.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy je razem na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok dokładamy kapustę kiszoną i białą. Dusimy całość 15 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dokładamy go do naczynia z kapustą i pozostałymi składnikami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie doprawiamy do smaku solą, papryka i pieprzem.
Odpowiedź z Cytowaniem