Wyświetl Pojedyńczy Post
  #24  
Stary 14-04-2015, 14:23
izabela33 izabela33 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2015
Posty: 8
Domyślnie

łazanki

Składniki

½ kapusty białej,

6 grubszych plastrów boczku wędzonego/gotowanego,

1 cebula,

Olej,

Makaron łazanki,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą kapustę kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 5 minut).
Odpowiedź z Cytowaniem