Wyświetl Pojedyńczy Post
  #11  
Stary 16-02-2015, 12:57
Naranrea Naranrea is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 11
Domyślnie

Poniżej masz przepis na łazanki z grzybami
Składniki:
pół kg kiszonej kapusty
30 dkg pieczarek
100g suszonych grzybów
dwie cebula
sól, pieprz, cukier
makaron łazanki
Wykonanie:

Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ja moczyłam je przez całą noc). Na drugi dzień odcisnąć je i drobno pokroić (wody z moczenia nie wylewać). Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. Umieścić ją w garnku, podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz ew. odrobiną zwykłej przegotowanej wody. Dorzucić pokrojone grzyby. Całość gotować około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli ciągle jest zbyt kwaśna, dodać szczyptę cukru. Miękką kapustę z grzybami odcedzić, dobrze odcisnąć i podsmażyć. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć posiekane cebule i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodać do nich kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Całość drobno posiekać lub zmiksować (ja użyłam blendera). W międzyczasie ugotować makaron. Wymieszać z przygotowaną kapustą. Smacznego
Odpowiedź z Cytowaniem