Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem (kozim lub mozzarellą)
Składniki, 2 porcje:
? 1 łyżka masła
? 1 ząbek czosnku, starty
? duża garść szpinaku
? 4 jajka
? 2 łyżki mleka
? 1 pomidor
? 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)
? sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
? 1/3 łyżeczki suszonego oregano
? 1 łyżka oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wyciąć szypułki, następnie doprawić solą i połową ilości oregano.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą.
Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać szpinak (można go ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 2-3 minuty (można pod przykryciem) aż szpinak "zwiędnie" i zmniejszy objętość.
Przemieszać, wlać masę jajeczną, ułożyć kawałki pomidora i sera, doprawić pieprzem i pozostałym oregano. Smażyć przez około 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika można skropić oliwą extra vergine.
Diabeł tkwi w szczegółach chcesz poznać ? wchodź!
Ostatnio edytowane przez PAGEPOL1417 : 04-10-2016 o 13:05.
|