Naleśniki bazyliowe
Faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim na ciepło
Składniki, 4 porcje (około 8 większych naleśników):
• pęczek bazylii (z jednej doniczki)
• 1 i 1/2 szklanki mleka (użyłam koziego, ale może być dowolne)
• 2 jajka
• 110 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
• 1 łyżka oleju (użyłam kokosowego) lub masła
• szczypta soli
oraz:
• w wersji naleśników na słodko dodatkowo 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera stojącego. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Smażyć naleśniki na patelni naleśnikowej tak jak tradycyjne naleśniki, po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz. Czytaj więcej w BLOGU.
Przykładowe nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili:
• 2 garście szpinaku
• 1 łyżeczka masła (użyłam koziego, ale może być zwykłe)
• 100 g sera koziego w roladce
• sól i pieprz
• posiekana papryczka chili
Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę do czasu aż się rozpuści. Odstawić z ognia, do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej chili. Farszem nadziewać ciepłe naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i dekorować listkiem bazylii.
|