Wyświetl Pojedyńczy Post
  #85  
Stary 19-10-2014, 11:35
hipergilda85 hipergilda85 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2014
Posty: 11
Red face

Trójkąciki z fetą i szpinakiem
Składniki
ilość sztuk: 24 trójkąciki

1,5 opakowania szpinaku mrożonego
2 lub 3 ząbki czosnku
1 opakowanie (270 g) sera feta, pokrojonego w kostkę
2 jajka
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (schłodzonego)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. ? Gotowanie: 10min. ? Gotowe w: 30min.

W rondelku roztopić szpinak, odparować wodę i kiedy szpinak zacznie się gotować - zestawić z ognia. Energicznie wmieszać 1 rozbełtane jajko, a następnie delikatnie wmieszać pokrojony ser feta. Postawić jeszcze na kilka minut na małym ogniu i mieszać delikatnie, żeby jajko się ścięło. Dodać przyprawy, zdjąć z ognia i przestudzić. Przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć nadmiar wody.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (sprawdzić jaka temperatura jest podana na opakowaniu ciasta francuskiego i taką ustawić). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Delikatnie rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Rozbełtanym jajkiem posmarować lekko brzegi kwadratów. Jeśli ciasto jest lepkie to nie trzeba smarować jajkiem.
Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładać po łyżce nadzienia szpinakowego, uważając, żeby nie było zbyt wodniste. Składać kwadraty na pół, łącząc przeciwległe rogi. Skleić brzegi, aby powstały trójkąty z nadzieniem w środku.
Trójkąty kłaść na przygotowanej blasze i smarować po wierzchu resztą rozbełtanego jajka. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, aż się lekko przyrumienią.

Na poprawę nastroju zajrzyj na mojego bloga http://zdrowoismacznie.blogx.pl/.

Ostatnio edytowane przez hipergilda85 : 28-05-2015 o 10:07.
Odpowiedź z Cytowaniem