Wyświetl Pojedyńczy Post
  #86  
Stary 07-11-2014, 13:09
Broniszwroc99 Broniszwroc99 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2014
Posty: 11
Thumbs up

Tarta szpinakowa - przepis:

Składniki:

CIASTO
- 200 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- szczypta soli

Tarta szpinakowa - farsz
- 750 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 200 g śmietanki
- szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
- 100-200 g wędzonego boczku

Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto: do przesianej mąki dodaj masło lub margarynę i sól, przesiekaj, rozetrzyj palsami. Dodaj żółtko, stopniowo dolewając wody, zagniataj ciasto. Tarta szpinakowa będzie krucha i aromatyczna, jeśli ciasto odłożysz do lodówki na pół godziny.

Przygotuj masę szpinakową: liście ugotuj w osolonej wodzie, lub podsmaż, potem posiekaj. Dodaj podsmażony czosnek. Wbij jajka, dodaj śmietanę i dopraw.

Ciasto rozwałkuj na placek o około 30-centymetrowej średnicy i grubości pół centymentra. Wyłóż placek do formy wysmarowanej tłuszczem, ponakłuwaj widelcem. Podpiecz w piekarniku przez ok. 10 minut (w temp. ok. 200 st. C). Następnie nałóż na ciasto szpinak. Na wierzchu ułóż pokrojony wpaseczki boczek. Tarta szpinakowa powinna być pieczona przez kolejne 20 minut.

Ciekawskim polecam blog , świetne posty.

Zupełnie nowa odsłona mojego bloga - http://bezpiecznypunkt.yolasite.com/. Sugestie mile widziane.

Ostatnio edytowane przez Broniszwroc99 : 15-06-2015 o 15:40.
Odpowiedź z Cytowaniem