Wyświetl Pojedyńczy Post
  #20  
Stary 11-06-2015, 23:42
malena85 malena85 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 10
Domyślnie

Stir-fry z kurczakiem, brokułami i kukurydzą

Składniki, 2 porcje:

• 75 g makaronu gryczanego soba
• ok. 8 różyczek brokuła
• kukurydza cukrowa (lub mała puszka 140 g konserwowej)
• 130 g filetu z kurczaka
• biały pieprz
• 1 ząbek czosnku, starty
• 2 cm korzenia imbiru, starte
• 1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowego)
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
• świeża kolendra (i opcjonalnie świeże chili) do posypania





Sos hoisin:

• 4 (60 ml) łyżki sosu sojowego
• 4 (60 ml) łyżki wody
• 1 płaska łyżka masła orzechowego
• 1 łyżka brązowego cukru
• sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
• 3 łyżeczki oleju sezamowego
• szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne


Przygotowanie:
Ugotować kukurydzę (8 min), brokuły (3 min), oraz makaron soba (5 min). Filety z kurczaka pokroić na 2 cm kawałki, posypać białym pieprzem, dodać starty czosnek, imbir i wymieszać.
Sos hoisin: wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać cały czas energicznie mieszając (najlepiej za pomocą rózgi) aż składniki się połączą a sos będzie jednolity.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka (ok. 4 min), pod koniec obsmażania mięso posypać mąką i wymieszać. Dodać ziarna kukurydzy obkrojone z kolby oraz brokuły, chwilę podsmażyć. Dodać makaron, podgrzać, następnie wlać sos hoisin i wymieszać, jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia. Podawać z posiekaną dymką lub szczypiorkiem posypując świeżą kolendrą i opcjonalnie chili
Odpowiedź z Cytowaniem