MASA MAKOWA - składniki:
20 dag cukru
2 jaja
20 dag masła
3/4 szklanki miodu
bakalie (posiekane migdały
orzechy
rodzynki
skórkę pomarańczową
utłuczoną laskę wanilii)
rozczyn drożdżowy
mleko (2 szklanki mleka na szklankę maku)
MASA MAKOWA - sposób przygotowania: Mak opłukać zimną wodą i dokładnie osączyć (najlepiej, aby co najmniej godzinę poleżał na gęstym sicie wyścielonym podwójnie złozoną gazą). Mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Odczekać 15 minut. Postawić garnek na ogniu i podgrzewać ok. 25 minut. Mak zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i miód. Wrzucić bakalie. Dodać mak i podgrzewać, cały czas mieszając. Do schłodzonej masy dodać żółtka utarte z cukrem, ubitą pianę z białek i trochę rozczynu drożdżowego. Można wlać także kieliszek dobrego rumu albo koniaku.
|