Wątek: Masa makowa
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #10  
Stary 02-01-2015, 23:16
Supermagnus71 Supermagnus71 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 10
Domyślnie

MASA MAKOWA - składniki:
20 dag cukru
2 jaja
20 dag masła
3/4 szklanki miodu
bakalie (posiekane migdały
orzechy
rodzynki
skórkę pomarańczową
utłuczoną laskę wanilii)
rozczyn drożdżowy
mleko (2 szklanki mleka na szklankę maku)
MASA MAKOWA - sposób przygotowania: Mak opłukać zimną wodą i dokładnie osączyć (najlepiej, aby co najmniej godzinę poleżał na gęstym sicie wyścielonym podwójnie złozoną gazą). Mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Odczekać 15 minut. Postawić garnek na ogniu i podgrzewać ok. 25 minut. Mak zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i miód. Wrzucić bakalie. Dodać mak i podgrzewać, cały czas mieszając. Do schłodzonej masy dodać żółtka utarte z cukrem, ubitą pianę z białek i trochę rozczynu drożdżowego. Można wlać także kieliszek dobrego rumu albo koniaku.
Odpowiedź z Cytowaniem