zrazy wołowe
Składniki:
kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na tyle zwarty aby dało się z niego ukroić 1 cm plastry wymiarch około 5 x 5 cm
czosnek suszony
pieprz
sól
marchewka
8 plasterków boczku surowego
cebula
ogórek kiszony
musztarda
szklanka wina czerwonego – opcjonalnie
wykałaczki
olej
Marchewkę i ogórki kroimy w słupki długości około 7 cm, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w plastry długości około 7 cm.
Wołowinę kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie każdy z kawałków dosyć mocno rozbijamy tłuczkiem. Każdy z kawałków smarujemy cienko musztardą, posypujemy czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem. Kawałek ogórka, cebuli, boczku oraz marchewki układamy na końcu kawałka mięsa, następnie ciasno zawijamy i spinamy 2 wykałaczkami.
|