Wątek: obiad
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #40  
Stary 31-03-2015, 16:14
rudakucharka rudakucharka is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 12
Domyślnie

zrazy wołowe

Składniki:

kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na tyle zwarty aby dało się z niego ukroić 1 cm plastry wymiarch około 5 x 5 cm
czosnek suszony
pieprz
sól
marchewka
8 plasterków boczku surowego
cebula
ogórek kiszony
musztarda
szklanka wina czerwonego – opcjonalnie
wykałaczki
olej

Marchewkę i ogórki kroimy w słupki długości około 7 cm, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w plastry długości około 7 cm.

Wołowinę kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie każdy z kawałków dosyć mocno rozbijamy tłuczkiem. Każdy z kawałków smarujemy cienko musztardą, posypujemy czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem. Kawałek ogórka, cebuli, boczku oraz marchewki układamy na końcu kawałka mięsa, następnie ciasno zawijamy i spinamy 2 wykałaczkami.
Odpowiedź z Cytowaniem