naleśniki ze szpinakiem
Ciasto na naleśniki
2 szklankimąki pszennej
1 szklankamleka
1 szklanawody, najlepiej gazowanej
4 jajka
1 szczypta soli
Farsz ze szpinakiem
300 gramświeżego szpinaku (może być mrożony)
200 grampieczarek
starty ser żółty
3 duże ząbki czosnku
1 cebula średniej wielkości
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz posypując go startym żółtym serem, podsmażamy, zawijamy w rurkę i naleśniki ze szpinakiem są gotowe do podania.
|