Burgery z cukinii i ricotty
Składniki
2 cukinie (ok. 50 dag)
20 dag ricotty
10 dag bułki tartej
2 jajka
2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek
2 cebule dymki
papryczka chili
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 os.
30 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Cukinie umyłem , osuszyłem , odciąłem końce , pokroiłem w kostkę. Dymkę oczyściłem opłukałem , posiekałem razem ze szczypiorem. Chili umyłem , usunąłem nasiona i posiekałem razem z osączonymi z zalewy oliwkami.
Rozdrobnione warzywa włożyłem do miski , dodałem pokruszony ser , żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na sztywno białkami.
Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery i usmażyłem na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
|