Steki wołowe w sosie śmietanowo-musztardowo-piwnym
4 steki wołowe-400g,
1 puszka pokrojonych w plastry pieczarek,
1 puszka jasnego piwa-330ml,
1 opakowanie śmietany light-200g,
1 pełna łyżka stołowa musztardy z dodatkiem chrzanu,
250ml mleka,
3ząbki czosnku,
2 szalotki,
margaryna do smażenia,
sól morska, pieprz, sos portugalski piri-piri do smaku.
1) Na rozgrzanej patelni na margarynie smażę posiekany czosnek i pokrojone w kostkę szalotki do zrumienienia,
2) Myję mięso pod kranem z wodą i suszę papierowym ręcznikiem,
3) Steki wołowe solę i pieprzę i skrapiam sosem piri-piri,
4) Smażę na tej samej patelni do zrumienienia z obu stron, przez około 10 minut,
5) Zdejmuję z patelni mięso i odstawiam w ciepłe miejsce, pod przykryciem,
6) Na patelnię wlewam piwo, dodaję śmietanę, mleko i musztardę- energicznie mieszając,
7) Gdy sos zacznie wrzeć dodaję pieczarki i usmażone steki,
8) Smażę do zgęstnienia sosu przez około 20 minut.
|