Ryżowe zraziki z pieczarkami
mięso mielone 30 dag
ryż ugotowany 3 szklanki
pieczarki 10-12 szt
cebula 1/2 szt
masło 1-2 łyżki
cebula 1/4 szt
jajko 1 szt
sól
pieprz
bułka tarta
olej
Do mięsa mielonego dodać ryż, 1/2 drobno posiekanej cebuli.
Wbić jajka i doprawić do smaku. Pieczarki umyć albo obrać i pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle i oprószyć solą. Dodać ok. 1 łyżki bułki tartej, wymieszać i przestudzić. Dodać drobno pokrojoną 1/4 cebuli i doprawić do smaku. Mięsno-ryżową masę podzielić na potrzebną ilość zrazów.
Zrobić kulki, rozpłaszczyć, nałożyć farsz i zawinąć zraziki. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rumiano.
|