Tortille z grillowanym kuczakiem
4 placki tortilli pszennej
1 podwójna pierś z kurczaka bez polędwiczek
1 pomidor
1/2 ogórka wężowego
4 liście sałaty lodowej
ketchup pikantny lub łagodny
Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu typu greckiego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól , pieprz
Marynata do mięsa:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek. Rozdzielić mięso na dwie pojedyncze piersi a następnie przekroić na pół wzdłuż. Składniki marynaty połączyć razem , natrzeć mięso , odstawić na 4-5 h. do lodówki a najlepiej na noc.
Sos czosnkowy:Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać jogurt , majonez oraz przyprawy. Wymieszać. Warzywa umyć , osuszyć , pokroić w plastry.
Zamarynowane piersi grillować na rumiano z obu stron. Każdą pokroić w cienkie paski.
Na tortillę kłaść liść sałaty , polać sosami. Ułożyć paski piersi oraz plastry warzyw .
Zwinąć tortillę zakładając najpierw dwa boki do środka a następnie w rulon. Grillować z każdej strony do przyrumienienie się placka.
|