Wątek: obiad
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #52  
Stary 13-07-2015, 17:01
jojka86 jojka86 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2015
Posty: 6
Domyślnie

Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym
bakłażan - 2 średnie sztuki
- mięso mielone - 500g
- cebula - 2 średnie sztuki
- papryka świeża - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- natka pietruszki - ½ pęczka
- pomidor - 2 szt.
- sól, pieprz do smaku
- ser żółty - 200g
Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego
w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i upiec w temp. 180st.C przez ok. 45 - 50 minut.
Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym
Odpowiedź z Cytowaniem