Wątek: obiad
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #58  
Stary 17-07-2015, 09:56
stachs stachs is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2015
Posty: 7
Domyślnie

Golonka z warzywami - do litra przegotowanej zimnej wody wsypać 2 łyżki soli, wrzucić listek, ziele angielskie i pokrojony czosnek. Golonkę włożyć na 24 godz. do solanki, po czym wyjąć, osuszyć. Skórkę naciąć spiralnie.

Warzywa umyć i oczyścić. Seler, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki, pomidor i cebule w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić mocno golonkę. Przełożyć do brytfanny, dodać warzywa i podlać odrobiną wody. Piec pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 200 st. C.

Co pewien czas golonkę odwrócić i podlać piwem.

Kapustę obgotować, odcedzić. Do garnka włożyć kilka łyżek sosu z pieczenia wraz z warzywami. Udusić na tym kapustę do miękkości, podlewając wodą. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Podawać do golonki.
Odpowiedź z Cytowaniem