Wątek: obiad
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #65  
Stary 19-07-2015, 17:33
kiepska kiepska is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2015
Posty: 9
Domyślnie

Placki ziemniaczane

ziemniaki 1 kg
cebula 2
Czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki
jajka 2
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól i pieprz
olej lub smalec do smażenia

Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem
Odpowiedź z Cytowaniem