Przepis na Łosoś w słodkiej glazurze na cebulach
czas: ok. 30 minutliczba porcji: 4
Składniki
ponad 1 kg filet z łososia
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
3 łyżki konfitury z żurawiny
1 łyżka dżemu morelowego/figowego
1 łyżeczka pieprzu
2 cebule
Łosoś - przygotowanie
KROK 1
Cebule kroję na talarki. Wrzucam do lekko osłodzonej wody i gotuję kilka minut.
Łosoś - przygotowanie
KROK 2
Przygotowuję "marynatę". Mieszam wszystkie składniki. Łososia dzielę na mniejsze kawałki. Na dno naczynia nakładam odcedzone cebule, na to łososia i dokładnie go smaruję marynatą. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 15–25 minut, aż ryba będzie jaśniejsza. Podaję. Smacznego.
|