zamiast kupować można samemu zrobić:
Przepis Magdy Gessler
Tego potrzebujesz:
300 g mięsa z dziczyzny
250 g
łopatki cielęcej
200 g
karkówki wieprzowej
200 g wołowiny bez kości rosołowa
300 g
podgardla wieprzowego
150 g wątroby wieprzowej
100 g prawdziwków suszonych
1
cebula
1 bułka kajzerka
tłuste mleko do zamoczenia bułki
2 jaja
sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, gałka muszkatołowa do smaku
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania
Mięso pokrój w kostkę, obsmaż w rondlu na tłuszczu wytopionym z podgardla. Dodaj grzyby, obraną cebulę i utłuczone w moździerzu przyprawy (bez gałki), podlej wodą i duś do miękkości mięsa. Zostaw w wywarze do wystygnięcia.
Bułkę namocz w mleku. Ostudzone mięso, cebule, bułkę i grzyby przepuść 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj jajka, dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Formę keksową wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż masę mięsną do formy, wygładź. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 C.
Podawaj na zimno z żurawinami, korniszonami, ćwikłą, marynowaną papryką i chrzanem.
|