Wątek: Pasztet z dzika
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #3  
Stary 06-08-2015, 08:00
Lupa Lupa is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2015
Posty: 5
Domyślnie

zamiast kupować można samemu zrobić:
Przepis Magdy Gessler


Tego potrzebujesz:

300 g mięsa z dziczyzny
250 g 
łopatki cielęcej
200 g 
karkówki wieprzowej

200 g wołowiny bez kości rosołowa
300 g
 
podgardla wieprzowego
150 g wątroby wieprzowej

100 g prawdziwków suszonych
1 
cebula 

1 bułka kajzerka
tłuste mleko do zamoczenia bułki

2 jaja
sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, gałka muszkatołowa do smaku

masło do wysmarowania formy

bułka tarta do wysypania



Mięso pokrój w kostkę, obsmaż w rondlu na tłuszczu wytopionym z podgardla. Dodaj grzyby, obraną cebulę i utłuczone w moździerzu przyprawy (bez gałki), podlej wodą i duś do miękkości mięsa. Zostaw w wywarze do wystygnięcia.
Bułkę namocz w mleku. Ostudzone mięso, cebule, bułkę i grzyby przepuść 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj jajka, dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Formę keksową wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż masę mięsną do formy, wygładź. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 C.
Podawaj na zimno z żurawinami, korniszonami, ćwikłą, marynowaną papryką i chrzanem.
Odpowiedź z Cytowaniem