kotlety drobiowe
Składniki:
ok. 250g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu lub innej zupy
1 średnia cebula
1 łyżka masła
2 - 4 łyżki ulubionych ziół (szczypiorek, tymianek, lubczyk, natka pietruszki)
jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane mięso z zupy obieramy z kości, mielemy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy, podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym maśle, dodajemy do mięsa wraz z posiekanymi ziołami (użyłam natki pietruszki). Wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy masę solą i pieprzem. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.
|