Wątek: Proste jedzenie
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #36  
Stary 05-09-2014, 22:30
Charissa1316 Charissa1316 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2014
Posty: 11
Unhappy

ja często robię kalafior i brokuły pod beszamelem
Składniki:
1 kalafior (ok. 1 kg)
1 brokuł (ok. 1 kg)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
20 dag szynki wędzonej
1 cebula (10 - 15 dag)
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
? łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
20 dag startego żółtego sera

Wykonanie:
Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonym i doprawionym łyżeczką cukru wrzątku przez ok. 5 minut. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i tniemy w cienkie piórka. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym łyżką masła układamy różyczki kalafiora i brokuła, posypujemy rozdrobnioną szynką i cebulą i ewentualnie posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Pozostałe 2 łyżki masła roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę, podgrzewamy do jej zeszklenia się i stale mieszając wlewamy mleko (porcjami). Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem beszamelowym zalewamy przygotowane warzywa i zapiekamy 15 minut od chwili zawrzenia w temp. 180°C*. Pod koniec posypujemy startym żółtym serem.
*Jeżeli mamy obawy, że naczynie może nam pęknąć po włożeniu do piekarnika o tej temperaturze, wówczas wkładamy je do temp. 100°C, po ok. 5 minutach podwyższamy do 180°C i od chwili zawrzenia zapiekamy ok. 15 minut.

____________________
Tańczą http://remontnaszybko.blox.pl/2014/1...py-zakupy.html tańczą tanio na stronie, kliknij - jeszcze taniej!

Ostatnio edytowane przez Charissa1316 : 04-03-2015 o 19:17.
Odpowiedź z Cytowaniem