makaron z kurczakiem
Składniki
25 dag makaronu kokardki
35 dag piersi z kurczaka
1/2 brokułu
1 szt.czerwona papryka
zioła prowansalskie
przyprawa kebab-gyros
6 łyżek oliwy
Na sos:
10 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
1/4 pęczek bazylii
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia
Krok 1
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę polewamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi, przyprawą kebeb-gyros oraz szczyptą soli i pieprzu.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnie, układamy mięso i smażymy je na rumiano.
Krok 3
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu al dente. Dodajemy do niego 1 łyżkę oliwy aby uniknąć posklejania. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Krok 4
Brokuły dzielimy na różyczki, blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku, po czasie przelewamy na sicie zimną wodą i odsączamy.
Krok 5
Paprykę kroimy w cienkie paski.
Krok 6
Przygotowane składniki mieszamy w dużej misce lub dodajemy do usmażonego kurczaka.
Krok 7
Przygotowujemy sos: Bazylie i czosnek drobno siekamy. Dodajemy oliwę i ocet balsamiczny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszytko łączymy.
Krok 8
Przygotowanym sosem polewamy wszystkie składniki delikatnie mieszając.
Krok 9
Na koniec wszystkie składniki podgrzewamy na patelni, wtedy danie na pewno posłuży nam jako ciepła przekąska.
____________________
Wyróżnia od konkurencji
https://okuciaarmatura.wordpress.com/ sprawdz,a wrócisz!