Wątek: Proste jedzenie
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #41  
Stary 06-10-2014, 07:17
PAGEPOL1417 Mężczyzna PAGEPOL1417 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2014
Posty: 12
Lightbulb

Muszle ze szpinakiem i trzema serami
Składniki:

? 15 makaronowych muszelek
? 1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy extra vergine
? 1/3 cebuli, posiekanej w kosteczkę
? 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
? sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
? 1/2 szklanki listków bazylii, posiekanych
? 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
? 30 g tartego sera Pecorino (Parmezanu, Manchego lub Cheddara)
? 100 g sera koziego pleśniowego (lub fety), rozdrobnionego







Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzeć oliwą extra vergine.
Makaron muszelki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mają być lekko twarde - al dente. Odcedzić i skropić 1 łyżeczką oliwy extra vergine, delikatnie wymieszać, odstawić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Dodać cebulę, posolić, dusić na małym ogniu przez około 6 minut, aż będzie szklista, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak i mieszać smażąc na małym ogniu przez 1 - 2 minuty aż zwiędnie (mrożony szpinak wcześniej rozmrozić na sitku i odcisnąć z wody). Posiekać, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z bazylią.
Wymieszać wszystkie trzy rodzaje sera w miseczce, doprawić solą i pieprzem.
Wybrać 12 muszli (niektóre mogą się naderwać podczas gotowania) i włożyć w nie farsz ze szpinaku oraz bazylii. Muszle dopełnić mieszanką serów i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Sprawdźcie co u mnie nowego na http://metamorfozymieszkan.soup.io/.

Ostatnio edytowane przez PAGEPOL1417 : 25-05-2015 o 15:09.
Odpowiedź z Cytowaniem