Wątek: Proste jedzenie
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #44  
Stary 10-02-2015, 18:05
gosiak.8782 gosiak.8782 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2014
Posty: 13
Domyślnie

Przepis na dobre spaghetti.
Witam. W niniejszym poradniku pokażę jak przygotować smaczne i proste spaghetti bolognese.

Całość powinna nam zając ok. 30 minut, porcja przeznaczona jest dla 3 - 4 osób.


Potrzebujemy:
2 ząbki czosnku
obrana cebula pokrojona w talarki
makaron typu spaghetti
sos pomidorowy (może być z kartonika - taki luźniejszy koncentrat)
20 dag mięsa mielonego
przyprawy
sól i pieprz
ew. żółty ser do posypania


Zacznijmy od sosu. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę pokrojoną w talarki. Czekamy aż się zeszklą. Dodajemy mięso mielone, obsmażamy je, cały czas mieszając łyżką (najlepiej drewnianą), by nie przywarło. Na koniec wlewamy do tego sos pomidorowy z kartonika. Można dodać ulubione przyprawy np. bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu i szczypta cukru też nie zaszkodzą. Teraz czas na makaron. Ważne by było on specjalnie przygotowany do spaghetti (jest to oznaczone na opakowaniu). Wrzucamy go do garnka z osolonym wrzątkiem (robimy to "na oko", ale zazwyczaj jest to łyżeczka soli). Nie łamiemy go na małe kawałki! Po chwili makaron zmięknie i sam zatopi się w wodzie. Po 2 minutach możemy go trochę, wymieszać, "podziobać", by nie skleił się. Gotujemy tyle, ile jest napisane na opakowaniu (zazwyczaj 4 - 5 min) - będzie wtedy al dente, czyli sprężysty. Parujący makaron układamy na talerzu i polewamy sosem. Jeżeli zdążył się przez ten czas schłodził, możemy go trochę podgrzać. Całość można posypać startym na tarce żółtym serem lub parmezanem
Odpowiedź z Cytowaniem