Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym "
" Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym " ostra
Dodane przez: Ostra Na Słodko
Czas przygotowania: 60 minut
Czas zapiekania: 60 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
Sos beszamelowy:
- masło - 2 łyżki
- mąka - 2 łyżki
- mleko - 0,5 l
- sól , pieprz - 1 szczypta
- gałka muszkatałowa , vegeta - 1 szczypta
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- cukier - 1 szczypta
- żółtko- 1 szt
Warstwa mięsna:
- cebula - 2 szt
- czosnek - 4 ząbki
- pieczarki - ok. 30o g
- mięso mielone wieprzowe - 400 g
- sól , pieprz , chili , papryka
- przecier pomidorowy - 4 łyżki
- olej - 100 ml
Dodatkowo:
- makaron lasagne - ok. 200 - 250 g
- ser żółty - ok. 300
Etapy przygotowania
Sos:
Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.
Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.
Zdejmujemy z ognia.
Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.
Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą.
Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.
Zagotowujemy ciągle mieszając.
Studzimy.
Dodajemy żółtko.
Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
|