Wyświetl Pojedyńczy Post
  #49  
Stary 25-02-2015, 22:52
wadek33 wadek33 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 8
Domyślnie

Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym "

" Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym " ostra
Dodane przez: Ostra Na Słodko
Czas przygotowania: 60 minut
Czas zapiekania: 60 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
Sos beszamelowy:
- masło - 2 łyżki
- mąka - 2 łyżki
- mleko - 0,5 l
- sól , pieprz - 1 szczypta
- gałka muszkatałowa , vegeta - 1 szczypta
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- cukier - 1 szczypta
- żółtko- 1 szt
Warstwa mięsna:
- cebula - 2 szt
- czosnek - 4 ząbki
- pieczarki - ok. 30o g
- mięso mielone wieprzowe - 400 g
- sól , pieprz , chili , papryka
- przecier pomidorowy - 4 łyżki
- olej - 100 ml
Dodatkowo:
- makaron lasagne - ok. 200 - 250 g
- ser żółty - ok. 300

Etapy przygotowania

Sos:

Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.

Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.

Zdejmujemy z ognia.

Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.

Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą.

Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.

Zagotowujemy ciągle mieszając.

Studzimy.

Dodajemy żółtko.

Dokładnie mieszamy.

Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Odpowiedź z Cytowaniem