Wyświetl Pojedyńczy Post
  #44  
Stary 13-02-2015, 07:52
dagma77 dagma77 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 11
Domyślnie

Lasagne
Składniki

makaron do lasagne
1,5 kg mięsa mielonego
2 średnie cebule
0,5 l przecieru z pomidorów
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
0,4 kg sera żółtego
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
3 łyżki masła

Etapy przygotowania

1

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.
2

Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Dodajemy do mięsa przecier pomidorowy. Wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy zioła i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.
3

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.
4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 30 min.
Odpowiedź z Cytowaniem