Wyświetl Pojedyńczy Post
  #47  
Stary 24-02-2015, 08:40
swietlanna swietlanna is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2015
Posty: 9
Domyślnie

Lasagne z prawdziwkami - składniki:

12 płatów lasagne
60 dag ricotty
30 dag świeżych lub mrożonych prawdziwków
2 cebule
20-25 dag masła
1-2 gałązki rozmarynu
nieco świeżego tymianku
2-3 gałązki świeżej bazylii
40 dag świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
1 szklanka sosu beszamelowego
starty parmezan lub grana padano

Lasagne z prawdziwkami - sposób przygotowania: Płaty lasagne włóż na 5-6 minut do wrzącej wody, wyjmij, zahartuj w zimnej, osącz na papierowym ręczniku. Prawdziwki oczyść, pokrój w cieniutkie plasterki. Rozpuść 15 dag masła, jeśli używasz grzybów świeżych, lub 20 dag, jeśli używasz mrożonych. Wrzuć grzyby, duś na małym ogniu. Gdy uduszą się na półmiękko, wrzuć jedną posiekaną cebulę, duś razem, aż cebula się zeszkli. Przestudź, wymieszaj z ricottą, dodaj 2-3 łyżki startego parmezanu, posiekany tymianek, rozmaryn i bazylię. Szpinak oczyść, umyj i osącz. Na pozostałym maśle zeszklij drugą posiekaną cebulę i czosnek, wrzuć szpinak, duś tylko tak długo, aż zwiędnie. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem, ułóż na dnie 4 płaty lasagne, warstwę (1/3) szpinaku i farszu. W taki sam sposób ułóż kolejne warstwy, wierzch polej beszamelem i posyp parmezanem. Zapiekaj 25 minut w temp. 200°C. Uwaga: kolejne warstwy lasagne możesz posypywać parmezanem.
Odpowiedź z Cytowaniem