Zupa krem z ziemniaków ze szczypiorkiem 
 
Powrót 
Składniki: 
 
(dla 4 osób): 
 
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat do smaku 
˝ łyżeczki Pieprzu białego mnielonego Prymat 
4 pokrojone w kostkę plasterki boczku 
2 posiekane pory (tylko jasna część) 
1 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków 
1 litr Rosołu z kury Kucharek 
1 szklanka śmietany 36% 
2 łyżki kremowego, śmietankowego serka topionego 
1 pęczek szczypiorku 
  
 
Sposób przygotowania: 
 
Na patelni podsmażyć boczek, aż stanie się chrupiący i przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. W garnku podsmażyć pokrojone pory, aż będą szkliste i miękkie, dodać ziemniaki i rosół. Całość gotować przez ok. 30 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, a następnie dodać śmietanę i serek topiony. Doprawić do smaku Przyprawą do ziemniaków i frytek oraz Pieprzem białym mielonym Prymat, dokładnie wymieszać. Podawać z chrupiącym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |