Wyświetl Pojedyńczy Post
  #5  
Stary 18-04-2014, 08:01
mAlinka's Avatar
mAlinka mAlinka is offline
Senior Member
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 1 156
Domyślnie

Wielkanocny Sernik Szafranowy na kruchym spodzie.

Niezbyt słodki, jeśli więc lubimy słodkie serniki, dodajmy do niego cukier. Spód można zrobić dowolny.

Składniki:
Kruchy spód ucierany:

• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ryżowej *

Masa serowa:

• szczypta nitek szafranu (około 30 nitek lub do smaku)
• 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
• 1 kg twarogu sernikowego (np. Piątnicy) w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego).
• 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek

Wysoka forma z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm i wysokości minimum 8,5 cm (ja w takiej piekłam) lub niższa forma, ale o większej średnicy - 30 cm.
Odpowiedź z Cytowaniem