Wątek: przystawki
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #20  
Stary 03-03-2015, 22:46
newworld newworld is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 10
Domyślnie

Elegancka przystawka, czyli terrina z łososia
Potrzebujemy:
200 g wędzonego łososia w plastrach
3 opakowania serka Philadelphia z ziołami
1 ogórka długiego
natkę pietruszki
cytrynę do skropienia (u mnie jej zabrakło)
Jeden mały plasterek łososia miksujemy wraz z serkiem Philadelphia, dodajemy posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy. Ogórka za pomocą obieraczki (po umyciu go i sparzeniu) tniemy wzdłuż na plastry. Każdy plaster osuszamy na ręczniku papierowym (u mnie było 5 plastrów). Na folii spożywczej kładziemy łososia, plaster przy plastrze tak, żeby po zamknięciu wyszło coś jak na zdjęciu. Do środka nakładamy połowę serka, na to kładziemy plastry ogórka (jak będą mokre to wszystko się "rozjedzie"), i przykrywamy drugą połową serka. Całość zawijamy w łososia i w folię spożywczą na której łosoś leżał. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie całą noc, po czym ostrym nożem kroimy w plastry. Skrapiamy cytryną
Gotowe, smacznego
U mnie krojenie nie wygląda rewelacyjnie, ale to przez to, że terrina w lodówce stała za krótko, tylko jakieś dwie godziny
Odpowiedź z Cytowaniem