faszerowane pomidory 
 
Składniki 
 
    4 pomidory 
    pieczony fenkuł (koper włoski) 
    oliwa z oliwek 
    sól morska gruboziarnista 
    pieprz 
    50 g parmezanu 
    listki bazylii 
    gałązki kopru włoskiego 
 
Etapy przygotowania 
 
    1 
 
    Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. Upieczony fenkuł miksujemy na gładką masę. 
    2 
 
    Z pomidorów odcinamy górną część i wydrążamy środek, a następnie napełniamy puree z kopru włoskiego. Tak przygotowanie pomidory wstawiamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach i posypujemy upieczone pomidory. Możemy udekorować listkami bazylii i gałązkami kopru włoskiego. 
 
    Komentarz: 
    Przepis pochodzi z autorskiej książki Joseppha Seeletso "Kulinarna podróż zmysłów, od Okawango po Bałtyk", Świat Książki, 2014. W oryginalnym przepisie, autor miksuje jedynie upieczony fenkuł, ja dodałam również miąższ z pomidorów. Tak podane pomidory świetnie sprawdzają się jako forma przystawki - są w smaku bardzo delikatne i nadają się jako dodatek do ryb lub owoców morza. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |