Ogórki faszerowane na gorąco 
 
Składniki 
 
* 4 duże ogórki 
* 300 ml białego wytrawnego wina 
* sok z 1 cytryny 
* 5 łyżek oliwy z oliwek 
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
* 1 łyżka miodu 
* 1 łyżeczka kolendry 
* sól i pieprz 
* 
* Farsz: 
* 30 dag pieczarek 
* 10 dag ryżu 
* 5 dag masła 
* 10 dag boczku wędzonego 
* 1 cebula 
* 4 łyżki białego wytrawnego wina 
* 150 ml wody 
* 1 pęczek natki 
 
Sposob przygotowania 
 
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż i usuwamy pestki. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy posiekane pieczarki i dusimy 5 min. Dodajemy suchy ryż, mieszamy przez 1 min i zalewamy winem z wodą. Osobno zagotowujemy 100 ml wody, 300 ml wina i sok z cytryny. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę, miód, kolendrę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min, dodajemy do farszu i mieszamy. Na wierzchu układamy połówki ogórka wydrążonym miejscem do dołu i dusimy jeszcze ok. 15 min. Ogórki wyjmujemy, odcedzamy, lekko studzimy. Farsz odparowujemy tak, by był gęsty i nadziewamy nim ogórki. Układamy je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu polewamy pozostałym z duszenia sosem. Zapiekamy w temp. 200 st. C 15-20 min. Przed podaniem można posypać tartym serem. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |