Wątek: przystawki
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #16  
Stary 19-02-2015, 19:04
polkaprawdziwa polkaprawdziwa is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 10
Domyślnie

Makaron z bobem i ricottą

z kolendrą, czosnkiem i skórką cytrynową


Składniki, 2 porcje:

• 2 porcje makaronu
• 2 łyżki masła
• 1 ząbek czosnku
• 1 i 12 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
• 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• oliwa extra vergine
• około 1/2 szklanki ricotty (twarożku)
• 1/2 pęczka (doniczki) świeżej kolendry







Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając kilka łyżek wody z makaronu. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek i podsmażyć przez minutę na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać skórkę z cytryny. Trzymając patelnię na małym ogniu dodać bób, doprawić solą, pieprzem. Połowę bobu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać makaron, około 2 - 3 łyżki oliwy extra vergine i ewentualnie kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Wymieszać, posypać kolendrą i ricottą. Podawać, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Odpowiedź z Cytowaniem