Wątek: przystawki
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #19  
Stary 24-02-2015, 13:42
Lalantha Lalantha is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 13
Domyślnie

Wołowina z orzeszkami nerkowca

Składniki

4 czarne grzyby chińskie mu-err
50 dag polędwicy wołowej
1/2 strąka papryki czerwonej
1/2 strąka papryki zielonej
1/2 strąka papryki żółtej
pęczek dymki
25 dag selera naciowego
ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
4 łyżki oleju arachidowego
25 dag orzeszków nerkowca
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
sól
pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby mu-err moczymy pod przykryciem w ciepłej wodzie ok. 30 min, wymieniając kilkakrotnie wodę. Mięso kroimy w wąskie paski. Warzywa płuczemy i oczyszczamy. Papryki kroimy w paski, cebulę w talarki, seler w plasterki, a obrany czosnek i imbir drobno siekamy. Grzyby wyjmujemy z wody, usuwamy twardy trzon, kapelusze płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w bardzo wąskie paski. Na rozgrzanym oleju w woku obsmażamy orzeszki, aż zaczną pachnieć, po czym wyjmujemy i odstawiamy. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso, mieszając, aż do pożądanego stopnia wysmażenia. Dodajemy warzywa, czosnek i imbir, chwilę smażymy. Podlewamy sosem sojowym i winem ryżowym, przyprawiamy, mieszając, smażymy jeszcze przez 3 min. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Przed podaniem posypujemy orzeszkami.
Odpowiedź z Cytowaniem