sałatka z arbuza 
Składniki: 
(porcja dla dwojga) 
 
    3 plastry z połowy arbuza 
    pół pęczka rzodkiewek 
    2 garści rukoli 
    kilka plastrów twardego słonego białego sera, najlepiej kozi lub owczy - u mnie bułgarski słony ser owczy 
    garść pestek dyni 
    po parę listków mięty i bazylii - nie pomijajcie tego składnika, daje fantastyczny smak, pasuje idealnie 
    łyżka oliwy 
    łyżka soku z cytryny 
    łyżka syropu z agawy - można zastąpić miodem 
    płaska łyżeczka musztardy - najlepiej takiej bez konserwantów i sztucznych dodatków 
    sól i pieprz do smaku 
 
Pestki dyni podprażyłam lekko na rozgrzanej suchej patelni. Na rukoli ułożyłam: pokrojony w kostkę arbuz, pokrojone w plastry rzodkiewki, pokrojony w kosteczkę ser, posiekane miętę i bazylię. Posypałam pestkami dyni. Oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop i sól zmieszałam razem i polałam miksturą sałatkę. Lekko opruszyłam pieprzem. Zjedliśmy natychmiast, najlepsza jest świeża. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
		
	
	
	 |