sałatka z arbuza
Składniki:
(porcja dla dwojga)
3 plastry z połowy arbuza
pół pęczka rzodkiewek
2 garści rukoli
kilka plastrów twardego słonego białego sera, najlepiej kozi lub owczy - u mnie bułgarski słony ser owczy
garść pestek dyni
po parę listków mięty i bazylii - nie pomijajcie tego składnika, daje fantastyczny smak, pasuje idealnie
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżka syropu z agawy - można zastąpić miodem
płaska łyżeczka musztardy - najlepiej takiej bez konserwantów i sztucznych dodatków
sól i pieprz do smaku
Pestki dyni podprażyłam lekko na rozgrzanej suchej patelni. Na rukoli ułożyłam: pokrojony w kostkę arbuz, pokrojone w plastry rzodkiewki, pokrojony w kosteczkę ser, posiekane miętę i bazylię. Posypałam pestkami dyni. Oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop i sól zmieszałam razem i polałam miksturą sałatkę. Lekko opruszyłam pieprzem. Zjedliśmy natychmiast, najlepsza jest świeża.
|