Wątek: sałatki
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #44  
Stary 18-03-2015, 19:15
katarzynkatoja katarzynkatoja is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 11
Domyślnie

sałatka z serem feta i kusku

Składniki
ilość porcji: 4
225 g kuskusu
300 ml gorącego wywaru warzywnego
170 g cienkich szparagów, przekrojonych na połówki
2 cukinie, pokrojone w cienkie słupki
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
30 g prażonych migdałów w płatkach
garstka listków świeżej mięty, drobno posiekanych
170 g sera feta
Sos chili
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
½ łyżeczki pokruszonych płatków chili
sól i pieprz
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 35min. › Gotowe w: 35min.
Wsypać kuskus do dużej miski i zalać gorącym wywarem. Odstawić na 15–20 minut, aby się namoczył i wchłonął cały płyn.
Gotować szparagi na parze 3 minuty. Dodać cukinię i gotować jeszcze 2 minuty, żeby warzywa zrobiły się miękkie, ale pozostały chrupkie. Przełożyć do sitka i polać strumieniem zimnej wody. Starannie odsączyć.
Przygotować sos chili. Połączyć oliwę z sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem w słoiku z zakrętką. Mocno potrząsnąć, by składniki się wymieszały.
Spulchnić kuskus widelcem. Dodać paprykę, migdały, miętę oraz ugotowane na parze szparagi i cukinię. Polać sosem chili i delikatnie wymieszać. Posypać pokruszoną fetą i podawać.
Odpowiedź z Cytowaniem