Wątek: sałatki
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #47  
Stary 22-03-2015, 20:56
krystynka1814 krystynka1814 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2015
Posty: 11
Domyślnie

sałatka ryżowa ze szparagami

Składniki

415 ml (1,75 szklanki) wody
185 g (1 szklanka) długoziarnistego białego ryżu
450 g cienkich szparagów
200 g obranego i posiekanego ogórka (bez pestek)
3 posiekane dymki
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka cukru
1 łyżka białego octu winnego
0,5 łyżeczki gorczycy
2,5 łyżki oleju roślinnego
0,25 szklanki posiekanego świeżego koperku
4 główki sałaty
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 25min. › Gotowe w: 40min.
W średnim garnku zagotować 1 i 3/4 szklanki wody. Dodać ryż i ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki (około 20 minut). Spulchnić widelcem, przełożyć do miski. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Ze szparagów poobłamywać twarde końcówki, łodyżki pokroić na kawałki długości około 2,5 cm, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować do miękkości (około 1 minutę). Odcedzić i opłukać zimną wodą. Ostudzone i osuszone szparagi dodać wraz z ogórkiem i cebulką do ryżu.
Musztardę wymieszać z cukrem, octem, gorczycą, olejem i posiekanym koperkiem. Przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Osobno przykryć ryż z warzywami i też wstawić do lodówki.
Wlać sos do sałatki, doprawić solą i pieprzem. Dno dużej miski wyścielić liśćmi sałaty i wyłożyć na to sałatkę ryżową. Udekorować gałązkami koperku.
Odpowiedź z Cytowaniem