Wątek: sałatki
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #72  
Stary 12-07-2015, 11:09
loretta loretta is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2015
Posty: 5
Domyślnie

sałatka rybna


2 puszki sardynek lub śledzi w oleju
1 puszka kukurydzy
1 puszka białej fasoli
pęczek szczypiorku
4-5 suszonych pomidorów
1 duża marchewka
15 cm pora
pół szkl jogurtu naturalnego
3 łyżki ketchupu
sól, pieprz

Marchewkę obrać i pokroić w drobna kostkę. Ugotować w osolonej wodzie. Pora drobno posiekać i dołożyć do wrzątku z marchewką na 2 min aby się zblanszował. Odlać olej z puszek, ryby rozdrobnić widelcem. Puszki z warzywami odsączyć na sicie z zalew. Pomidory drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać i doprawić. Dobre jako samodzielna przekąska lub też na kanapkę.

Dlaczego pospolita sardynka w puszce? Tego w morzach jest jeszcze pod dostatkiem i lepiej zjeść sardynki niż łososia czy krewetkę, które karmią tymi sardynkami. Jakiś rok temu oglądałam dokumentalny film o stanie mórz i oceanów...Zjedliśmy już 95 % ryb w oceanie....Nie mówię żeby nie jeść ryb, ale do takiej sałatki ołowiany tuńczyk nie jest potrzebny. Gdy dobrze rozdrobni się rybki widelcem ich miękkie kręgosłupy nie są wyczuwalne ( a jestem na to wyczulona)
Odpowiedź z Cytowaniem