sałatka gyros
Sposób przygotowania
Mięso pokroić w kostkę i dobrze posypać przyprawą Gyros oraz posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju (można odstawić na godzinę, ale niekoniecznie).
Następnie usmażyć na złoto i pozostawić do ostygnięcia pod częściowym przykryciem by mięso za bardzo nie wyschło.
Ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę. Dobrze odsączyć!
Cebulę oraz kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki.
Układać warstwami:
1. Mięso z Gyrosem
2. Cebula czerwona
3. Warstwa keczupu-wg uznania (cienka)
4. Ogórki
5. Kukurydza
6. Majonez
7. Papryka
8. Kapusta pekińska (przesypać ja przyprawą Gyros).
9. Całość posypać szczypiorkiem (może być suszony lub ulubionymi ziołami).
Smacznego!
|