Wątek: sałatki
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #96  
Stary 23-07-2015, 09:40
zamir zamir is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2015
Posty: 5
Domyślnie

Przekładaniec pomidorowo-szparagowy

4 duże pomidory (bycze serca lub malinowe)
4 duże kulki mozzarelli
pęczek zielonych szparagów
pęczek świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
gęsty ocet balsamiczny

Umyte pomidory kroimy w niezbyt cienkie plastry. mozzarelle kroimy na plastry tej samej grubości co pomidory. Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki i gotujemy na parze 8–10 min. Bazylię siekamy, mieszamy z posiekanym
czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Marynatę wylewamy na ciepłe szparagi, delikatnie mieszamy, by pokryła je całe. Odstawiamy na 10–15 min. Na talerzu układamy plaster pomidora, na to kładziemy plaster mozzarelli,
smarujemy lekko marynatą ziołowo-czosnkową, układamy warstwę szparagów, przyciętych tak, aby główki lekko wystawały na zewnątrz, na to ponownie plaster pomidora, mozzarelli i ponownie smarujemy marynatą, kończymy plastrem pomidora. Lekko dociskamy, oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i lekko skrapiamy oliwą oraz gęstym octem balsamicznym. Podajemy od razu.
Odpowiedź z Cytowaniem