Z kurczakiem i brzoskwinią
Majonez (2 łyżki)
jogurt naturalny (3 łyżki)
filety z kurczaka (450 g)
olej (3 łyżki)
połówki brzoskwiń z puszki (5 sztuk)
sałata lodowa (150 g)
ser żółty (100 g)
słonecznik (3 łyżki)
sól, pieprz, papryka, curry (do smaku)
sól, cukier (do smaku)
Filety z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i curry. Dodaj olej, wymieszaj. Podsmaż na patelni 8-10 minut, mieszając. Ostudź.
Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw szczyptą soli i cukru.
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na cząstki.
Sałatę umyj, odsącz i porwij na mniejsze kawałki.
Ser pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Słonecznik podsmaż na suchej patelni, mieszając aby się nie spalił ok. 5-8 minut.
Wymieszaj składniki sałatki (oprócz słonecznika) z sosem majonezowym.
Sałatkę przełóż do salaterki, posyp słonecznikiem. Udekoruj natka pietruszki lub szczypiorkiem.
|