Wątek: sałatki
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #26  
Stary 13-02-2015, 07:49
dagma77 dagma77 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2014
Posty: 11
Domyślnie

Ciepła zimowa sałatka
Składniki

250 ml soczewicy brązowej lub puy
6 małych marchewek, przekrojonych na pół
1 dynia lub orzech szary, pokrojone na małe kawałeczki
około 100 ml bulionu warzywnego
300 g opakowanie młodego szpinaku
1 duża, żółta papryka, pokrojona na kawałki
sos balsamiczny lub włoski, do podania

Etapy przygotowania

1

Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odsącz wodę i odłóż na bok.
2

Do dużego garnka dodaj marchewki i orzech szary. Dodaj bulion, a następnie przykryj warzywa papierem do pieczenia. Garnek przykry pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Sprawdź, czy warzywa są już gotowe. Jeżeli jeszcze nie są ugotowane, dodaj trochę wody, przykry garnek i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż będą gotowe.
3

Zdejmij papier do pieczenia i dodaj szpinak. Przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Odstaw na jedną lub dwie minuty do momentu, aż szpinak zmięknie. Do warzyw dodaj żółtą paprykę i soczewicę. Podawaj na ciepło z sosem na boku.
Odpowiedź z Cytowaniem