Ciepła zimowa sałatka
Składniki
250 ml soczewicy brązowej lub puy
6 małych marchewek, przekrojonych na pół
1 dynia lub orzech szary, pokrojone na małe kawałeczki
około 100 ml bulionu warzywnego
300 g opakowanie młodego szpinaku
1 duża, żółta papryka, pokrojona na kawałki
sos balsamiczny lub włoski, do podania
Etapy przygotowania
1
Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odsącz wodę i odłóż na bok.
2
Do dużego garnka dodaj marchewki i orzech szary. Dodaj bulion, a następnie przykryj warzywa papierem do pieczenia. Garnek przykry pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Sprawdź, czy warzywa są już gotowe. Jeżeli jeszcze nie są ugotowane, dodaj trochę wody, przykry garnek i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż będą gotowe.
3
Zdejmij papier do pieczenia i dodaj szpinak. Przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Odstaw na jedną lub dwie minuty do momentu, aż szpinak zmięknie. Do warzyw dodaj żółtą paprykę i soczewicę. Podawaj na ciepło z sosem na boku.
|