Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi
Składniki:
• 1 opakowanie rukoli (100 g)
• 60 g orzechów włoskich
• 1 owoc granatu
• 2 pomarańcze
Winegret:
• 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
• 2 łyżki oleju arganowego (lub innego: rzepakowego / lnianego / z orzechów / oliwy)
• 2 łyżeczki musztardy dijon
• 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższy pomiędzy błonkami). Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy włoskie lekko zrumienić na patelni, posiekać. Składniki winegretu wymieszać w miseczce. Do rukoli dodać cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Przed podaniem skropić winegretem.
|