Wątek: Szparagi
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #60  
Stary 08-07-2015, 12:57
aga77 aga77 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2015
Posty: 5
Domyślnie

szparagi w cieście francuskim

Potrzebne składniki:

ciasto francuskie (400 g)
kremowy serek (150 g)
wędzona szynka (np. szwarcwaldzka) (6 plastrów)
zielone szparagi (400 g)
jajko (1 sztuka)
Ketchup Chili Ostry lub Łagodny WINIARY (do smaku)

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 15 cm.
Rozsmaruj kremowy serek na każdym kawałku ciasta, zostawiając ok. 1 cm przestrzeń po bokach.
Rozdzielaj z pęczka po 4 szparagi (bez zdrewniałych końcówek) i każde 4 zawijaj w szynkę. Taką gotową „wiązankę” kładź na serku, posól, popieprz. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Brzegi kawałka ciasta połącz ze sobą tak, aby szparagi były widoczne. Posmaruj jeszcze roztrzepanym jajkiem, przełóż na blachę i piecz ok. 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złociste.
Podawaj od razu po upieczeniu z sałatką i ketchupem WINIARY.
Odpowiedź z Cytowaniem