Wątek: Szparagi
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #62  
Stary 18-07-2015, 20:34
Kaskadowata Kaskadowata is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2015
Posty: 6
Domyślnie

Zapiekanka z sera i warzyw... hmm.. palec lizać...

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 pęczki białych szparagów (około 1 kg)
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru

przyrządzanie:

Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.
Odpowiedź z Cytowaniem