Wątek: Szparagi
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #66  
Stary 20-07-2015, 16:34
luna1234 luna1234 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2015
Posty: 4
Domyślnie

szparagi z grilla

Składniki:
Szparagi w cukinii z grila w sosie light
pęczek zielonych szparagów
1 średniej wielkości cukinia
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sos jogurtowy:
180 g jogurtu naturalnego
kilka listków bazylii
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka papryki w płatkach
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szparagi w cukinii z grila w sosie light
Sos:

Bazylię i natkę siekamy i wrzucamy do jogurtu, doprawiamy do smaku i mieszamy - odstawiamy w chłodne miejsce.



Warzywa myjemy i osuszamy.



Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski, oprószamy solą i pieprzem, układamy na grillu lub patelni grillowej i grillujemy z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).



Ze szparagów odcinamy zdrętwiałe końcówki i przekładamy do większego płaskiego naczynia, polewamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie układamy partiami na grillu i grillujemy z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).



2 plastry cukinii układamy równolegle na desce, kładziemy 2 szparagi (skierowane w dwie strony) i zawijamy. Szparagi kroimy nożem mniej więcej w połowie (między cukinią).



Podajemy z sosem jogurtowym



Smacznego
Odpowiedź z Cytowaniem