Wątek: Szparagi
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #71  
Stary 11-08-2015, 12:12
ljaremski1977 Mężczyzna ljaremski1977 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2015
Posty: 5
Domyślnie

Szparagi z kaszą

Składniki
2 porcje

1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
300 ml wody lub bulionu
7 zielonych szparagów
4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej mięty
30 g orzeszków pinii (ewentualnie pestek dyni lub słonecznika)
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
10 kosteczek sera typu feta



Do garnka wsypać kaszę i prażyć ją przez ok. 5 minut, co chwilę zamieszać. Wlać wodę lub bulion w ilości 300 ml. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok 15 minut lub do miękkości kaszy.
Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać szparagi, wcześniej należy je opłukać, odłamać twarde jasne końce, łodyżki pokroić na 3 cm kawałki. Wymieszać kaszę ze szparagami, zamknąć garnek i gotować wszystko przez ostatnie 3 minuty.
Po ugotowaniu wyłożyć kaszę do miski i wymieszać widelcem lub wyłożyć na tackę i ostudzić jeśli danie ma być podawane na zimno.
Do kaszy dodać resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, miętę, lekko zrumienione na patelni orzeszki pinii, wszystko skropić sokiem z cytryny i resztą oleju lub oliwy, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać i posypać fetą. Można dodać więcej aromatycznej oliwy.
Odpowiedź z Cytowaniem