Szparagi z kaszą 
 
Składniki 
2 porcje 
 
    1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej 
    300 ml wody lub bulionu 
    7 zielonych szparagów 
    4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka 
    2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy extra vergine 
    2 łyżki posiekanego szczypiorku 
    3 łyżki posiekanej mięty 
    30 g orzeszków pinii (ewentualnie pestek dyni lub słonecznika) 
    2 łyżeczki soku z cytryny 
    sól i świeżo zmielony pieprz 
    10 kosteczek sera typu feta 
 
 
 
    Do garnka wsypać kaszę i prażyć ją przez ok. 5 minut, co chwilę zamieszać. Wlać wodę lub bulion w ilości 300 ml. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok 15 minut lub do miękkości kaszy. 
    Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać szparagi, wcześniej należy je opłukać, odłamać twarde jasne końce, łodyżki pokroić na 3 cm kawałki. Wymieszać kaszę ze szparagami, zamknąć garnek i gotować wszystko przez ostatnie 3 minuty. 
    Po ugotowaniu wyłożyć kaszę do miski i wymieszać widelcem lub wyłożyć na tackę i ostudzić jeśli danie ma być podawane na zimno. 
    Do kaszy dodać resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, miętę, lekko zrumienione na patelni orzeszki pinii, wszystko skropić sokiem z cytryny i resztą oleju lub oliwy, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać i posypać fetą. Można dodać więcej aromatycznej oliwy. 
		
	
		
		
		
		
		
	
		
			
			
			
			
				 
			
			
			
			
		 
		
	
	
	 |