tarta
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, trzema serami i pomidorem
Składniki:
opakowanie 275 g ciasta francuskiego (rozwałkowanego na okrąg o średnicy ok. 30 cm)
250 g szpinaku
6-7 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
1 duży pomidor
mieszanka serów: 250 g ricotty, 100 g sera feta, 100 g sera koziego
1 jajko
1 gałązka szczypiorku
szczypta skórki z cytryny
pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
2 łyżki posiekanej natki lub liście bazylii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą (w miejscu, w którym będzie leżało ciasto). Położyć ciasto, na wierzch położyć tortownicę o średnicy mniejszej niż ciasto, tak aby ok. 2 cm boków wystawało poza tortownicę (dzięki tarta będzie miała wyrośnięty brzeg a cienki spód). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Zdjąć tortownicę, zmniejszyć temp. do 180 stopni C i piec dalej samo ciasto przez 10 minut.
Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zwiędnie, wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć z wody.
Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fetę, pokrojony ser kozi, jajko, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać łyżką.
Nadzienie wyłożyć na podpieczonym spodzie, ułożyć plasterki pomidorów, posypać je suszonym oregano, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach C. Pomidory doprawić solą, tartę posypać posiekaną natką.
|