Wątek: tarta
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #2  
Stary 26-12-2014, 20:35
StefanyPol1433 StefanyPol1433 is offline
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 9
Domyślnie

Tarta na cieście francuskim z młodą cebulą i makiem




Składniki, 4 porcje:

• 230 g ciasta francuskiego

Nadzienie:
• 2 młode cebule ze szczypiorami
• 2 łyżki maku
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 łyżeczka soli










Przygotowanie:
Na około 1-2 dni wcześniej przygotować nadzienie z cebuli: szczypiory przyciąć do około 10 cm zielonych części, reszta nie będzie potrzebna. Cebule opłukać a następnie pokroić, wymieszać z makiem, olejem, solą, włożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na około 1-2 dni.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Formę (nie musi być koniecznie forma na tartę) o średnicy 28 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Na wierzchu położyć folię aluminiową i wysypać obciążenie np. suchą fasolę czy ryż.
Piec przez 10 minut, następnie zdjąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 5 minut, wyłożyć nadzienie (jeśli brzegi ciasta są jeszcze miękkie, możemy je założyć do środka na nadzienie) i piec jeszcze przez około 15 minut. W czasie pieczenia możemy okryć brzegi tarty paskami folii aluminiowej gdyby za bardzo się rumieniły. Pokroić (np. nożem do pizzy) i podawać
Odpowiedź z Cytowaniem